AirPlay – Streaming med Apple AirPlay

Apple airplay 2 logo på skærm

AirPlay er en ny funktion, der er med til at gøre det meget nemmere for Apple-brugere, som har flere Apple-enheder eller andet udstyr, der også understøtter AirPlay. Funktionen er selvfølgelig lavet med den vision, at du nemt og bekvemt skal kunne koble dine Apple-enheder sammen med øvrige Apple-enheder eller AirPlay-kompatible enheder, hvorefter du har mulighed for at streame diverse mediefiler via Wi-Fi – det kunne eksempelvis være film eller billeder, som du gerne vil streame fra din iPad til dit Apple TV, så du kan se film eller nyde dine billeder fra ferien på dit fladskærms-TV.

Apple airplay 2 logo på skærm

Men det kan også være, at du i stedet vil streame musik fra din iPhone og op til et en højttaler, der understøtter AirPlay, hvilket der faktisk er et væld af højttalere, der gør. Grunden til det er med garanti, at der findes rigtig mange personer verden over, der ejer en iPhone, en iPad eller en Mac, hvorfor mange producenter af højttalere og højttalersystemer ser det som en nødvendighed, at få integreret AirPlay i deres produkt.

Hvilke Apple-produkter kan bruges sammen med AirPlay?

AirPlay kan bruges sammen med stort set alle Apple-enheder, men hvis du eksempelvis har et Apple TV stående, der er tilkoblet dit fjernsyn, så kan du stream fra enten en iPod touch, en iPad, en iPhone eller en Mac. På samme måde kan du også sagtens streame fra en Apple-enhed til en enhed fra en helt anden producent, som er kompatibel med AirPlay.

Hvis du derimod har et højttalersystem, som ikke er kompatibelt med AirPlay, så kan du koble din AirPort Express eller AirPort Extreme sammen med dit anlæg eller dit højttalersystem, og så streame musikken til din AirPort Express eller AirPort Extreme, hvilket faktisk betyder, at du lige pludselig står med et højttalersystem eller et anlæg, der er kompatibelt med AirPlay.

Det bevidner også blot om, at AirPlay giver dig en lang række muligheder, som du ikke ville have, hvis ikke Apple havde udviklet denne forrygende teknologi – særligt hvis du er typen, der godt kan lide streaming, men alligevel foretrækker at høre dit musik på anlægget.

Hvordan er kvaliteten af lyden, når det streames gennem AirPlay?

På lige fod med alle andre trådløse teknologier, der kan bruges til at streame lyd, så vil du naturligvis opleve noget tab af kvaliteten, men fordelen ved at gøre brug af AirPlay kontra Bluetooth er, at selve teknologien bag AirPlay er baseret på dit Wi-Fi-netværk, hvilket betyder, at du ikke vil opleve den samme mængde tab af kvalitet, som hvis du eksempelvis streamer ved hjælp af Bluetooth.

Hvis du er typen, der sætter pris på god lyd, så vil du også hurtigt lære at sætte pris på Apple AirPlay, hvis du hidtil har været vant til at bruge Bluetooth til at streame musik til eksempelvis dit højttalersystem eller til dit fjernsyn gennem dit Apple TV. Man kan sagtens sige, at kvaliteten af lyden er tabsfri, hvis man sammenligner det med Bluetooth, men man kommer dog ikke helt udenom, at du altid vil tabe lidt af lydkvaliteten, når du skal streame noget gennem en trådløs teknologi – og det er uanset om det er musik eller film.

Er AirPlay en fuldbyrdig multirumsløsning?

Hvis du er en ægte lyd-freak, så vil du med garanti gerne have en multirumsløsning, hvilket som sådan også er muligt med AirPlay, men modsat andre multirumsløsninger som Sonos og Squeezebox, så er der ikke muligheder for at afspille forskellige sange i forskellige områder – faktisk, så kan du ikke engang spille den samme sang i alle områder ved hjælp af AirPlay, men derimod kun hvis du bruger en decideret iTunes-server til det.

Du kan sagtens koble din iPhone el.lign. til flere enheder på én gang, men du har ikke mulighed for at afspille musik fra mere end ét sted ad gangen, hvorfor der ikke er andet multirumsløsninger over det end, at du kan være koblet sammen med flere enheder på en gang, men dog kun gøre brug af én af dem.

Dog kan du bruge en applikation som Whaale, der lader dig streame lokal musik fra iTunes til forskellige højttalere fra iOS – og også flere forskellige sange. Har du derimod en Mac, så kan du gøre brug af Airfoil, der dog ikke giver dig mulighed for at streame flere forskellige sange til forskellige højttalere, men det giver dig dog muligheden for at streame én sang til lige så mange højttalere, som du vil, hvilket det gør gennem en speciel proxy-teknologi.

Der findes dog ikke nogle applikationer til Mac, der kan det samme som Whaale, hvorfor det tætteste du kommer på en fuldbyrdet multirumsløsning med AirPlay er ved at gøre brug af Whaale sammen med eksempelvis en iPhone eller en iPad – alt efter hvad du har mulighed for og hvad du foretrækker, at gøre brug af.

Skriv den første kommentar til "AirPlay – Streaming med Apple AirPlay"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*