Lydbøger – Audible, Saxo, Mofibo og 10+ andre

Lydbøger smartphone med høretelefoner ligger på en masse bøger

Lydbøger er kommet for at blive. Og mens færre og færre læser fysiske bøger, stiger brugen af lydbøger kraftigt. Derfor vælger de fleste forfattere også nu at få indtalt deres bøger, så de kan nå ud til en endnu større læserskare. Og det er ikke uden grund, at de digitale lydbøger bliver mere og mere populære.

Fra fyldtid til kvalitetstid og andre fordele

Lydbog bøger med høretelefoner på signalerer lydbøgerLydbøger er i høj grad blevet populært, når man er på farten og gerne vil lade fyldtid blive kvalitetstid. Tidligere blev lydbøger primært anvendt af blinde – og det krævede adskillige cd’er at komme igennem en bog. Nu er lydbøgerne blevet et medie for alle, der gerne vil underholdes på cykelturen fra A til B, på den daglige løberute, på flyturen sydpå, eller når vi leger i haven.

Det er nemt, enkelt og fleksibelt, og alle lydbøger kan høres på din smartphone. Det er en nem måde at kunne vende tilbage til en spændende fortælling i stedet for at skulle hive bogen frem og sætte sig ned. Ved at kunne høre bøger på sin smartphone, kan man fortsætte sin historie, selvom man kører i bil eller står med opvasken.

Man vil desuden få en anden oplevelse af bogen, end man ville have gjort ved at læse den. Man hører sproget anderledes – der er mere dynamik i en stemme, end der er på skrift, ligesom der med stemmer kan skabes en følelsesmæssig stemning i langt højere grad, end man kan med skriftsproget.

Derudover kan de omgivelser, man er i, mens man lytter til lydbøger, være med til at skabe en mere intens lytteoplevelse, da de kan være med til at skabe en stemning. Hvor end man befinder sig, kan disse omgivelser være med til at præge stemningen i fortællingen.

Endelig er der flere, der mener, at de nemmere kan forstå kompleks litteratur og svært stof, hvis de får det læst højt, i forhold til hvis de selv skal læse det.

Hvor finder du lydbøger?

Der er efterhånden rigtig mange muligheder for at downloade og streame lydbøger – både i Danmark og i udlandet. Herunder er en oversigt over de største tjenester, der tilbyder streaming og/eller download af lydbøger.

Mofibo

Mofibo er en dansk digital abonnementstjeneste, hvor du kan streame lydbøger på din smartphone. Mofibo har en app, som du downloader til din telefon, hvorefter du opretter et abonnement. Du kan downloade lydbøgerne og høre dem offline, og således kan du tage Mofibo med dig alle vegne – også til udlandet.

Du betaler et fast beløb hver måned og har herefter ubegrænset adgang til lydbøger. Ligeledes synkroniserer Mofibo dine konti, så du altid kan lytte videre på en anden enhed, hvis det skulle blive nødvendigt.

Mofibo har mange danske og udenlandske forlag i hus, og de kan derfor tilbyde et særdeles stort udvalg af lydbøger fra hele verden på dansk og engelsk. Endelig tilbyder de en gratis prøveperiode på 14 dage, så du har mulighed for at teste, om lydbøger kunne være noget for dig. Og så er der ingen binding. Du kan læse anmeldelser af dem her.

Pris: 129 kr. om måneden.

Storytel

Denne tjeneste er i april 2019 slået sammen med Mofibo. Det var tidligere en stor svensk og international streamingtjeneste og ved sammenlægningen med Mofibo, har lytterne nu fået dobbelt så meget litteratur at lytte til.

Audible

Audible er ejet af Amazon og er en af verdens største platforme for lydbøger. Du betaler et fast månedligt beløb og kan hente 3 gratis lydbøger om måneden. Du kan beholde lydbøgerne, når du er færdig med dem, eller du kan vælge at bytte dem til nye. Audible kører desuden med en pointordning, hvor du kan købe bøger for dine point. Endelig giver Audible rabat på en lang række af lydbøger, som ellers ville have stået til en langt højere pris.

De tilbyder et meget stort udvalg af bøger på deres app, men de fleste titler er engelske, og der er meget få danske. Du kan også her downloade bøgerne og høre dem offline. Der er ingen bindingsperiode, ligesom du kan få en gratis prøveperiode på 30 dage, inden du beslutter dig.

Pris: 70 kr. om måneden

Saxo Lydbøger

Saxo tilbyder en app med adgang til over 50.000 lydbøger og e-bøger. Du opretter et Saxo Premium abonnement, og med dette abonnement får du desuden rabat på fysiske bøger samt fri fragt på disse.

Du kan hente så mange lydbøger, du vil, hver eneste måned, og Saxo tilbyder desuden en gratis prøveperiode på 30 dage. Som ved ovenstående apps, kan du også her downloade lydbøgerne til offline brug.

Der er ingen binding på abonnementet, der kan opsiges fra dag til dag.

Pris: 99 kr. om måneden.

Politiken Books

Politiken Books er blevet slået sammen med Saxo per 1. juli 2019, der nu har fået et langt større udvalg af lyd- og e-bøger.

Bogreolen

Bogreolen tilbyder et meget stort udvalg af lydbøger på dansk og engelsk. Du betaler et månedligt abonnement og får herefter mulighed for at købe et ubegrænset antal lydbøger til indkøbspris. Bogreolen har fra starten valgt at satse særligt på det danske marked, og du kan derfor få adgang til et hav af dansksprogede lydbøger.

Tjenesten har ingen app, og du skal derfor selv sørge for at overføre dine lydbøger til smartphone eller tablet. De tilbyder 7 dages gratis prøveperiode og ingen binding på deres abonnement.

Pris: 79 kr. om måneden.

Audiobooks

Audiobooks er én af USA’s største lydbogsapps, og de har et enormt udvalg af lydbøger. Det skyldes blandt andet, at de ejes af RB Media, der er en af verdens største udgivere af lydbøger.

Med et abonnement hos Audiobooks har du adgang til én lydbog hver måned, ligesom du hver måned modtager en polet, som du kan købe yderligere lydbøger for.

Udvalget af engelsksprogede lydbøger er meget stort, mens det kniber med udvalget af danske titler.

Du kan købe dine lydbøger direkte i appen, så du ikke skal overføre dem. Derudover kan du også downloade dine lydbøger til offline-brug, og du beholder samtlige lydbøger, når du er færdige med dem.

Audiobooks har også en gratis prøveperiode på 30 dage, og der er ingen binding.

Pris: 99 kr. om måneden.

Bookmate

Denne tjeneste er international og oprindeligt grundlagt i Rusland. Det er en forholdsvis ny spiller på det danske lydbogsmarked, og app’en huser også primært internationale titler og få danske. Til gengæld er udvalget af internationale titler enormt.

Du kan gennemgå udvalget af lydbøger uden at være medlem, og du kan dermed på forhånd vurdere, om det er interessant for dig at blive medlem.

Bookmate sørger for at synkronisere mellem dine forskellige enheder, så du altid har mulighed for at fortsætte, hvor du slap, på en ny enhed. Du kan også her downloade dine lydbøger og høre dem offline, så du ikke er afhængig af at have en internetforbindelse.

Tjenesten tilbyder desuden 7 dages gratis prøveperiode.

Pris: 99 kr. om måneden.

Lydbøger smartphone med høretelefoner ligger på en masse bøger

Lydbogstjenester til børn

Vil børnene gerne læse, og viser de interesse for bøger? Så kan lydbøger til børn måske være en god idé i jeres familie. Det kan især være en fordel, når man for eksempel skal køre langt. Børn bliver ofte køresyge, hvis de skal sidde og læse bøger på bagsædet – men med lydbøger kan de lytte og lære, mens I er på farten. Nedenfor er en gennemgang af nogle af de danske tjenester, der udbyder lydbøger specifikt til børn.

Fairytell

Fairytell er en ny app, der henvender sig til børn i alderen 1-10 år. De har et hav af børnebøger, og app’en er kreativt bygget op uden tekst, så børnene selv kan finde frem til den bog, de ønsker at høre.

Du kan bruge Fairytell på 5 enheder på samme tid, og på den måske skal søskende ikke skændes om, hvis tur det er til at lytte til en fortælling. Du kan downloade bøgerne, så de kan høres offline og dermed slipper for at slæbe et utal af børnebøger med på rejsen.

Du har også mulighed for at læse selvsamme bøger som e-bog, så du stadig kan læse godnathistorier for dine børn.

Fairytell tilbyder 30 dages gratis prøveperiode, og der er ingen binding.

Pris: 59 kr. om måneden.

Maneno

Maneno er en app for børn i alderen 5-12 år. App’en fokuserer ikke kun på at udbyde et stort udvalg af lydbøger og e-bøger til børn – de har også ambition om at få børn i Danmark til at læse mere. Der er derfor indbygget en række funktioner i app’en, som måler børnenes evne til henholdsvis af læse og forstå, og som herefter forsøger at udfordre barnets niveau.

Maneno tilbyder lydbøger på dansk, engelsk og tysk, men udvalget er lidt mindre end Fairytell, da app’ens primære fokus er at hjælpe børn med læsning.

Maneno tilbyder 14 dages gratis prøveperiode og er uden binding.

Pris: 67-89 kr. om måneden.

eReolen Go

eReolen Go er en selvstændig enhed under eReolen, hvor børn kan logge ind og læse e-bøger eller høre lydbøger. eReolen er en del af folkebibliotekernes system og er gratis. Login sker gennem børnenes login til skolebibliotekerne. Du kan hente lydbøgerne ned med eReolens app og høre dem offline. App’en har et solidt udvalg, men der er begrænsning på låneperioden.

Pris: Gratis.

Gratis lydbøger

Der findes flere tjenester og firmaer, der tilbyder gratis lydbøger, herunder eReolen og LibriVox.

eReolen

Denne tjeneste drives af Foreningen eReolen, som driver og udvikler folkebibliotekernes netlydbøger og e-bøger. Det er en offentlig og gratis tjeneste, hvor man logger ind med sit låner-id fra biblioteket. EReolen har en række store titler, der er nogle år gamle, men er ikke helt så frisk på de nyeste titler.

Tjenesten tilbyder lydbøger på dansk og engelsk. EReolen tilbyder desuden også podcast.

Pris: Gratis

LibriVox

Librivox er en gratis tjeneste, hvor du både kan høre lydbøger og indtale lydbøger. App’en drives af frivillige over hele verden, der indtaler og indtaster offentlige bøger og tekster verden over. Tjenesten tilbyder derfor kun materiale, der ikke er ophavsretligt beskyttet – det betyder i praksis, at der er tale om bøger fra før 1923. Der er dog også enkelte forfattere, der selv har valgt at dele deres værker.

Bøgerne kan streames via app’en eller downloades til offline brug. LibriVox har mere end 24.000 titler på 27 forskellige sprog. Størstedelen er engelsksprogede, men der findes også titler på dansk.

Det helt anderledes ved denne app er, at du kan ansøge om at blive indlæser. Det kan være lige fra korte tekster til indlæser af en hel bog. Da app’en er gratis, er der tale om frivilligt arbejde.

Pris: Gratis

Hvor skal du starte?

De fleste af de ovennævnte tjenester tilbyder en bred vifte af lydbøger i en bred vifte af genrer og med en gratis prøveperiode. Hvilken app, der er den rigtige for dig, afhænger i høj grad af, hvor mange lydbøger du gerne vil lytte til på månedlig basis, og om du også foretrækker e-bøger og fysiske bøger.

Og hvorfor skal du så vælge lydbøger i stedet for at læse en fysisk bog? Fordi det talte ord kan gøre så meget mere for fortællingen – indlevelse, stemning og udtryk kan opfattes helt anderledes, når du får en historie fortalt, end hvis du selv skal læse den lydløst for dig selv.

Skriv den første kommentar til "Lydbøger – Audible, Saxo, Mofibo og 10+ andre"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*